Info inför sportlovet vecka 8

Planen var att inför sportlovet gå ut med info om verksamheten 1.3-> men p.g.a. det oerhört osäkra och oklara läget med ny lagstiftning och förvärrat smittläge avvaktar vi och återkommer i slutet av vecka 8.

Under sportlovet tränar en del grupper. Tränarna har informerat sina grupper om de tränar eller inte men om infon inte nått er, vänligen kontakta den egna tränaren eller juniorer(a)hgk.fi.

Vi önskar alla ett riktigt skönt sportlov! Rör på er på ett tryggt sätt och håll er friska!

Terminen inleds stegvis fr.o.m. 1.2

HGK återupptar träningarna för sina juniorer stegvis fr.o.m. den första februari. Coronakoordineringsgruppen sätter dock ett enormt stort ansvar på föreningarna och eftersom vi anser att vi är skyldiga att ta vårt ansvar kommer vi än en gång att minska på antalet grupper som är i salen samtidigt. Det innebär att vi igen gör om schemat och att träningstiderna ändras. Vi gör det dock för att kunna ha en så trygg verksamhet som möjligt. Normalt har vi 8 grupper i salen samtidigt, i augusti drog vi ner dem till 5, och nu minskar vi ytterligare på antalet till 1-2 grupper, max 3 grupper.

Vi har fortfarande en hel del att koordinera, vilket betyder att tävlingsgrupperna som kör i gång 1.2 får närmare info under veckoslutet. Hobbygrupperna i skolåldern kör igång 8.2 och får närmare info under nästa vecka. Observera att barn under skolåldern tillsvidare inte kommer att ha verksamhet, beroende på smittläget har vi beredskap att sätta igång vecka 7. Vuxen-barngruppen får tyvärr inte träna i februari, p.g.a. över 20-åringarnas fortsatta restriktioner. 

I stadens salar i Sportkvarnen och i Tölö sporthall tränar tillsvidare endast våra landslagsgymnaster i TeamGym. Staden minskar inte på det totala antalet som får vara i gymnastiksalarna samtidigt vilket vi anser betyda att där är för mycket folk för att det ska vara tryggt i denna situation. Flera olika föreningar är i salarna samtidigt, vilket betyder att vi inte kan påverka vår egen verksamhet där.  
Vidare innebär våra strikta åtgärder att tävlingsgruppernas träningar blir kortare och färre. Distansträningar och uteträningar fortsätter som komplement. Hobbygrupperna erbjuds också ett distanspass / vecka.

För att hålla avstånd kommer tränarna att undvika att hjälpa gymnaster i övningarna och vår strävan är att gymnasterna ska hålla avstånd även inom gruppen, men det kan vi inte garantera. Mellan grupperna håller vi avstånd.

Vi kan förstås bli tvungna att ta snabba beslut om situationen det kräver och risken finns att verksamheten avbryts igen. Trots det hotet hoppas vi att smittläget hålls under kontroll och vi gör allt vi kan för att göra vår egen verksamhet så bra och trygg som möjligt. Vi hoppas vi bidrar till möjligheten att verksamheten ska kunna fortsätta våren ut, på ett eller annat sätt.

Vi återkommer till alla coronaåtgärder och påminner om vad man ska tänka på inför starten.

Staden har gett grönt ljus att öppna upp hobbyverksamhet, dock finns det fortfarande vissa öppna frågor

Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp hade presskonferens igår den 27 januari kl. 16. Där informerades det om att de flesta restriktionerna fortsätter men att hobbyverksamheten för barn och unga under 20 år kan öppnas upp fr.o.m. 1.2. Detta är glädjande nyheter! Dock bör alla aktörer ta ett stort ansvar och se till att den verksamhet som erbjuds är trygg. Det innebär främst att avstånd ska hållas i mån av möjlighet och antal personer i ett utrymme inte ska vara för stort. Det finns således en hel del tolkningsmöjligheter och en del utmaningar för våra grenar redskapsgymnastik och TeamGym. 

HGK har under hela coronatiden strävat efter att erbjuda en trygg verksamhet och ta vårt ansvar. Vi fortsätter på den linjen.

Idag 28.1 kl. 16 informerar Helsingfors närmare om idrottsverksamhetens riktlinjer i staden. Vi förväntar oss att få viss vägledning, även om hur verksamheten i stadens salar Tölö sporthall och Sportkvarnen kommer att se ut 1.2->.  

Vi väntar alltså på den infon varefter klubbens styrelse tar beslut om vår verksamhet. Därefter informerar vi tränare och gymnaster. Sannolikt är att vi minskar på antalet grupper i salen, vilket får följder för veckoschemat och antal träningar för tävlingsgrupper. Det är möjligt att en del grupper inleder 1.2 och andra 8.2 och det är också möjligt att alla grupper tyvärr inte kommer att kunna ha verksamhet. T.ex. för vuxen-barngrupper innebär de förlängda restriktionerna för över 20-åringar sannolikt att man inte kan ha verksamhet. En annan viktig fråga är om verksamhet för de yngsta kan hållas trygg och med tillräckliga avstånd, de kan inte heller ta sig till våra utrymmen på egen hand.

Mera info kommer under fredagen. 

Coronarestriktionerna fortsätter till 31.1 – terminen startar tidigast 1.2

Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp sammanträdde igår den 14 januari som planerat, och informerade idag 15.1 kl. 9.30 på sin presskonferens om besluten.
Beskedet var att hobbyverksamheten inte öppnas upp. De nuvarande restriktionerna och rekommendationerna gäller till 31.1. Hur det ser ut fr.o.m. 1.2 för hobbyverksamhetens del är ännu öppet.

HGK:s terminsinledning skjuts sålunda upp till att tidigast inledas 1.2. Då vi har mera info om tiden efter 31.1 informerar vi om det.

Tävlingsgrupperna fortsätter med sin distansträning och uteträning. Hobbygrupperna får info i början av nästa vecka om eventuella distanspass och videon. Här måste dock påpekas att inom redskapsgymnastik spelar redskapen en stor roll. Distansträning hemma liknar således inte de pass vi normalt erbjuder i de salar där vi har verksamhet.

Vi uppmuntrar alla familjer att röra på sig utomhus och ta ut allt av snön och vintervädret! Många färdigheter utvecklas genom lek och olika motionsformer utomhus. Dessutom kan man göra en del inomhus trots begränsat utrymme. Kan barnen hoppa hopprep? Kan de stå på ett ben med ögonen slutna i 10 sekunder? Får de händerna i golvet om de står med raka ben? Kan ni hitta på små fysiska utmaningar som alla kan testa på och klara av? Utomhus kan man gå, skida, skrinna, åka pulka, hänga i utegymmens ställningar. Det viktigaste är att man rör på sig, oberoende av ålder! 

Trevlig weekend! Ute skiner solen trots molnen på hobbyhimlen. Ta hand om varandra!

Vårterminens inledning skjuts upp

Huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupp informerade tisdagen den 5 januari att de restriktioner och rekommendationer som infördes för perioden 30.11-20.12 2020, och som förlängdes till 10.1 2021, ytterligare förlängs till 31.1. Detta betyder att HGK:s terminsstart för klubbens juniorer som skulle ske 11.1 tyvärr måste skjutas upp med minst en vecka.

Coronakoordineringsgruppen kommer att sammanträda 14.1 för att på nytt ta ställning till 1) om abiturienterna kunde återgå till närundervisning inför studentskrivningarna och 2) om hobbyverksamhet inomhus för barn och unga kunde återupptas redan i januari trots att övriga restriktioner och rekommendationer fortsätter till åtminstone slutet av januari.

Vi hoppas att vårterminen kunde inledas måndagen den 18 januari. Det är dock i detta skede för tidigt att spekulera huruvida det är möjligt eller inte. Vi informerar er om terminsstarten så snart coronakoordineringsgruppen sammanträtt och beslutet offentliggjorts, vilket torde bli den 14.1 eller 15.1.

Beställning av klubbens nya ärmlösa föreningsdräkt

Nu kan man beställa den nya ärmlösa föreningsdräkten. Träningsdräkten är unik och specialsydd för HGK:s gymnaster. Dräkten fungerar som representationsdräkt vid bland annat märkesdagar, läger och interna tävlingar, men kan även såklart användas som träningsdräkt. Beställning görs via formuläret längst ner på sidan senast 6.1.2021.

Dräktens pris kommer vara 60–65€, priset beror på antalet beställningar. Dräkterna faktureras i januari och uppskattas levereras i månadsskiftet januari/februari.

Dräkten är av märket Agiva.

Ljusblått elastan tyg upptill
Mörkblått elastan tyg nertill
Diamanter i midjan
HGKs logo uppe till vänster (bilden är spegelvänd)

Dräkten kan beställas i följande barnstorlekar;

Gymnastens längd104 cm116 cm128 cm140 cm152 cm164 cm
Storlekens beteckning4 år6 år8 år10 år12 år14 år


eller i följande damstorlekar;

Gymnastens längdmellan 164 cm och 168cm168 cm172 cm176 cm180 cm
Storlekens beteckning3638404244

Fyll i gymnastens för- & efternamn, träningsgrupp samt målsmans e-postadress då ni gör beställningen. I beställningen kryssar man för vilken storlek man beställer. Observera att man endast kan göra en beställning per formulär. Om man vill göra flera beställningar till t.ex. syskon så behöver man fylla i två skilda beställningar. Bekräftelse på beställningen skickas automatiskt till den e-post ni angett i beställningen. Vänligen kontrollera även att det automatiska svaret inte hamnat i din skräppost.

HGK:s verksamhet tar paus 29.11-20.12 2020 p.g.a coronasituationen i Helsingfors

P.g.a. den aktuella coronasituationen i Helsingfors och i enlighet med huvudstadsregionens coronakoordineringsgrupps rekommendation beslöt klubbens styrelse den 27 november att HGK:s all gymnastikverksamhet för alla gymnaster (förutom klubbens landslagsgymnaster i TeamGym) tar paus. Klubben avbryter gymnastikverksamheten genast då det i praktiken är möjligt, pausen inleds alltså söndagen den 29 november och pågår enligt nuvarande rekommendationer till söndagen den 20.12 i stadens hallar och i Gloriahallen.

Gloriahallen är HGK:s egen sal men klubben följer stadens linje och svarar på stadens vädjan till och rekommendation för privata aktörer i Helsingfors att stänga även privata idrottshallar. Coronasituationen är allvarlig i Helsingfors, allas hjälp och ansvar behövs för att smittspridningen ska avta.

Vår förhoppning är att vi kan inleda terminen igen måndagen den 11 januari, tävlingsgrupperna kan inleda tidigare om situationen det tillåter. Vi kommer att informera om läget främst här på vår hemsida, men även på facebook (Helsingfors Gymnastikklubb r.f. – HGK) och instagram (@helsingforsgymnastikklubb). Vänligen följ med någon av kanalerna om julpausens coronaläge och terminsinledningen.

Vi beklagar att detta är situationen just nu. Vi är dock tacksamma för hur väl verksamheten fungerat under hösten, och att det har gått bättre än vi vågade hoppas då vi inledde terminen. Vi vill tacka gymnaster, föräldrar och tränare för att alla bidragit till att vi kunnat ha en trygg verksamhet under hösten och att alla varit förstående gentemot de åtgärder vi infört. Tyvärr tvingas vi avsluta terminen litet tidigare än planerat och inleda jullovet redan vid lilla jul. Vi är dock förhoppningsfulla att vi med gemensamma krafter ska kunna minska på smittspridningen, kunna fira en fin jul och sedan inleda en ny termin med nya krafter!

Om gymnasten vill fortsätta i verksamheten under vårterminen behöver man inte meddela oss något, om gymnasten vill sluta ber vi att ni meddelar om det på kansliet(a)hgk.fi före årsskiftet.

Tack för denna exceptionella hösttermin, god väntan på julen, håll er friska och ta hand om varandra!

Med vänlig hälsning

Micaela Holmberg
Verksamhetsledare                              
kansliet(a)hgk.fi                                   
050 362 4163

Cecilia Andler
Chefstränare
juniorer(a)hgk.fi
050 502 6412

Finlands Svenska Gymnastikförbunds mångkamp och specialmästerskap, 14-15.11.2020

Tyvärr kommer FSGM inte att kunna arrangeras i Jakobstad denna höst. Arrangörerna har inte fått lov av myndigheterna att ordna tävlingen. 

Istället ordnas tävlingen ”online” och för HGK:s del innebär detta en tävling som går av stapeln lördag 14.11. Tävlingen ordnas för flickor i klass B-F och pojkar i klass 1, 2 och 3. Tävlingen genomförs som mångkamp för klass B-D & pojkar i klass 1-2 och som specialmästerksap för klass E-F samt pojkar i klass 3.

Anmälning till FSG-online görs via forumuläret nedan om den egna tränaren meddelat att gruppen deltar i tävlingen. Om man redan tidigare har fyllt i anmälningsformuläret behöver man inte göra en nya anmälan. Om ni önskar annullera Er anmälning, vänligen skicka ett epost till cecilia.andler(a)hgk.fi

Sista anmälningsdag är fredag 6.11!

Mera information och tävlingstidtabell skickas ut i början av vecka 46 till de anmälda.

Ifall ni har frågor, vänd er till den egna tränaren eller cecilia.andler(a)hgk.fi

HGK ordnar HÖSTLOVSLÄGER för klubbens gymnaster torsdagen den 15 oktober och fredagen den 16 oktober 2020 i Gloriahallen kl. 10-15.

Höstlovslägret är främst riktat till klubbens hobbygymnaster, både pojkar och flickor födda 2008-2013, men gymnaster från alla grupper får delta. Man anmäler sig till höstlovslägret genom att fylla i formuläret nedan. I anmälningsformuläret kan du kryssa i att gymnasten deltar ena dagen eller båda dagarna. Tack vare understöd av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne har vi möjlighet att sänka lägeravgiften för samtliga deltagare till 5€ för en dag eller 10€ för båda dagarna.

Träningsgrupperna kommer att vara åldersindelade. Vår målsättning är lägren skall vara roliga, givande och att gymnasterna får röra på sig på ett mångsidigt sätt på de olika redskapen. Gymnastikpassen planeras och leds av klubbens tränare. Vi har ett träningspass på förmiddagen kl. 10.00- ca 12.00, sedan går vi till klubbrummet ”Gropen” och äter egen medhavd lunch, och på eftermiddagen har vi ett träningspass till ca 13.00-15.00.

Kom ihåg att ta med en egen vattenflaska och egen medhavd mat för lunchpausen.

Vi vill ännu påminna alla lägerdeltagare om våra corona-åtgärder;

 • Gymnaster eller tränare med minsta lilla förkylningssymptom får inte delta på lägret
 • Vi betonar vikten av god handhygien
 • Träningsgrupperna bildas inför lägret och är de samma under hela lägret och de olika grupperna tränar skilt från varandra
 • Tränaren hjälper och passar gymnaster i rörelser endast vid behov, i övrigt undviker vi fysisk kontakt
 • Lunchpauserna på Gropen trappas så att de olika träningsgrupperna äter & vistas på Gropen lite olika tider för att undvika trängsel
 • Föräldrar med barn upp till åk2 kan hämta barnen till och från 5e våningen, äldre barn kan mötas vid ingången vid gatan
 • Gymnasterna bör ha med egen träningsutrustning. Till träningsutrustningen för hobbygymnaster hör jumppakläder & vattenflaska.
 • Vi önskar att de som varit på resa utomlands inte deltar i verksamheten på två veckor efter hemkomsten

Anmälningar via formuläret nedan. Begränsat antal platser. Ett automatiskt svar kommer att skickas till den e-post adress ni anger nedan och vi bekräftar inom ett par dagar manuellt om ni fått plats på lägret

Viktig info om coronariktlinjer inom HGK samt nya träningstider gällande från 31.8

Här kommer info om hur HGK:s verksamhet ser ut och genomförs då terminen inleds fr.o.m. 31.8. Denna info har skickats ut till gymnastens målsman. Vänligen kontrollera även i din skräppost ifall du inte fått mejl.

Olettehan ystävällisesti yhteydessä jättämällä meille soittopyynnön tekstiviestillä jos ette ymmärrä tekstin sisältöä (050 362 4163)
If you don´t understand the information, please leave a text message and we will get back to you (050 362 4163).

Som vi informerade förra veckan försenades tyvärr terminsstarten för hobbygrupperna med en vecka eftersom vi blev tvungna att göra om hela veckoschemat efter styrelsens möte den 17 augusti. Styrelsen beslöt att antalet gymnaster som är i salen samtidigt bör minskas p.g.a. den rådande coronasituationen. Normalt är upp till 8 grupper samtidigt i salen på vardagar kl. 17-20. Enligt styrelsens beslut skulle antalet minskas till max 4–5 grupper, d.v.s. max ca 50 gymnaster. Varje grupp består av ca 10 gymnaster. Detta beslut gäller tillsvidare. 

Vår målsättning var, trots att vi måste minska på antalet grupper som är i salen samtidigt, att vi skulle få in alla grupper och alla 400 juniorgymnaster i verksamheten och i salen. Vi har lyckats med den målsättningen men det har dock krävt att vi utvidgat de tider vi använder och att en del gruppers träningsdagar,  träningstider och tränare tyvärr har ändrats från det som meddelats i juli.

Förutom att gruppernas antal nu är färre per gång i salen planerar och genomför vi verksamheten så att varje grupp tränar åtskilt under hela träningen, vilket innebär att smittorisken minskar och om coronasmitta sker försätts endast en grupp i karantän. 

Vi vill ge en realistisk bild av vad vi kan göra och kommer att göra, men också vad vi inte kan göra. Gymnastiken är en inomhusgren, i klubbens verksamhetsformer redskapsgymnastik och TeamGym spelar dessutom gymnastikredskapen en stor roll. Det är utgångspunkten. Riktlinjerna nedan börjar gälla omgående och gäller tills vidare. Föräldrar, gymnaster och tränare bör bekanta sig med dem och var och en förbinder sig att följa dem för allas bästa;

 • Vi fäster stor vikt vid att gymnaster och tränare endast kommer friska på träning, det betyder att även minimala förkylningssymptom skall tas på allvar och vara en orsak att inte delta. Meddela den egna tränaren om frånvaro samt gärna orsaken till frånvaron.
 • Vi tvättar händerna ofta, minst före träningen och efter träningen, för en del som har långa träningar även under träningen eller då det finns särskild orsak. I tamburen på 5:e våningen finns en automatisk handdesinfektion dispenser, men i första hand tvättar gymnaster och tränare händerna om bara möjligt.
 • Vi hostar och nyser i armvecket och rör oss inte i ansiktet.
 • De olika grupperna hålls åtskilt från varandra före, under och efter träning.
 • Efter utlandsresa, oberoende av land, står man över 2 veckors träning.
 • Vi kommer i tid till träningen men endast någon minut innan träningen börjar. Efter träningen går vi raskt ut.
 • Grupperna börjar och slutar litet olika tider för att undvika trängsel i tamburen och nere vid gatan. Vi tar i bruk flera in- och utgångar, badrum samt knaggar och instruerar gymnasterna om vilka badrum, knaggar och ut-/ingångar de skall använda. Gruppens tränare informerar den egna gruppen om de för gruppen utmärkta handtvättsställena och knaggarna.
 • Tränaren hjälper barnen i övningar vid behov men anpassar träningen så det finns möjligast litet närkontakt och undviker bland annat parövningar.
 • De barn som går i åk 3 och högre kommer ensamma upp till 5:e våningen före gymnastiken och går ensamma ner till utgången efter gymnastiken. Yngre barn kan hämtas till salen av föräldrarna vid behov, föräldrarna avlägsnar sig dock från 5:e våningen då barnet tagits emot av tränaren.
 • Vi anländer och åker hem i mån av möjlighet i träningskläder. Vi har så litet jackor och väskor och grejer med oss som möjligt, vi använder de knaggar som är utmärkta för den egna gruppen till att hänga upp jackor, omklädningsrummen är inte i bruk för förvaring av grejer.
 • Gymnasterna bör ha med egen träningsutrustning. Till träningsutrustningen hör jumppakläder & vattenflaska. Vattenflaskan skall fyllas redan hemma. TeamGym-lagen & tävlingsgymnasterna får information om eventuell extra utrustning (t.ex. fingervantar, remmar, barrhandskar, gummiband, vristtyngder e.d.) av den egna tränaren.
 • Om ditt barn eller någon i barnets närkrets tillhör en riskgrupp och ni känner er osäkra på att delta i den egna gruppens träningar, vänligen kontakta chefstränare Cecilia Andler (044 0220194)

De gymnaster som tränar i stadens salar i Tölö sporthall &/sportkvarnen; HGK delar gymnastiksalen med andra föreningar. Staden har inte infört gränser med maxantal grupper/gymnaster i salen d.v.s. antalet gymnaster kan vara betydligt högre än max 50 gymnaster som i Gloriahallen. Det finns inte heller skilda in&-utgångar eller knaggar för de olika föreningarna/grupperna. HGK:s grupper följer i övrigt samma riktlinjer som i Gloriahallen med noggrann handtvätt, undviker omklädningsrum och tränaren försöker hålla den egna gruppen separat från övriga grupper i salen.

Åtgärderna ovan är fullt möjliga att genomföra. Det vi inte kan garantera är att gymnasterna håller 1–2 meters avstånd till varandra inom den egna gruppen. Vi kan inte heller desinficera redskap och mattor p.g.a. de material de består av. Vi kan således tyvärr inte ta ansvar över och ge löfte om att ingen smitta kommer att ske i våra utrymmen. Vi gör alltså vårt bästa och tar en hel del åtgärder i bruk, men garantier kan vi inte ge. Maximalt har vi 4 – 5 grupper per gång i Gloriahallen d.v.s. max ca 50 gymnaster. Vissa tider är grupperna klart färre.

Om man deltagit på träning och genom test konstateras ha smitta, bör man kontakta klubbens chefstränare Cecilia Andler (044  022 0194) utan dröjsmål. Vi väntar i det fallet på myndigheternas instruktioner men vill kunna förbereda oss så vi har de uppgifter till hands som myndigheterna behöver och vi inte fördröjer informationsgången.   

Vi som alla andra hoppas att den allmänna coronasituationen ska kunna hållas under kontroll, och att smittläget inte ökar drastiskt, och att åtgärderna ovan räcker. Att komma endast frisk på träning, ha god hand- och hosthygien samt hålla avstånd grupperna emellan är hörnstenarna. Om du som förälder upplever att verksamheten inte är tillräckligt trygg för ditt barn kan man fortfarande meddela att man inte tar emot platsen.

Gällande terminsavgifter planerar vi att först fakturera halv avgift inom september, så risken för er är mindre och vi har möjlighet att kompensera bortfallna pass om läget blir sådant att vi helt måste avbryta verksamheten.

Vi hoppas att ni följer med HGK:s hemsida www.hgk.fi eller klubbens facebooksida och instagram (@helsingforsgymnastikklubb). Vi strävar efter att all coronainfo läggs ut på alla dessa forum. Om ni har frågor får ni gärna ta kontakt med låg tröskel.

Om ert barn inte vill fortsätta i HGK, vänligen informera oss per mail. E-posta vänligen också om träningstiderna inte passar. Då gör vi vårt bästa för att hitta en annan grupp. Vi behandlar alla önskemål om gruppbyten så snabbt som möjligt.

Med vänlig hälsning

Micaela Holmberg               
Verksamhetsledare             
kansliet(a)hgk.fi
050 362 4163  

Cecilia Andler  
Chefstränare
juniorer(a)hgk.fi
044 022 0194

Fler nyheter finns i arkivet