Info i maj om vårterminen, Kristi himmelsfärdsdagen och hösten

Vårterminen börjar lida mot sitt slut. Året har varit exceptionellt på många sätt och trots att det varit restriktioner och pauser och uteträningar och träningar på distans är vi glada över att vi under hösten kunde ha en ganska normal verksamhet för alla grupper och våra tävlingsgymnaster fick möjlighet att avsluta tävlingssäsongen innan pausen i november var ett faktum. Vårterminen inleddes i februari och blev mera splittrad än hösten och restriktionerna gjorde tyvärr att våra gymnaster i högstadieåldern och äldre inte längre kunde träna inomhus i mars och april. Den 3 maj kunde även de äntligen återvända till gymnastiksalen och nu har vi verksamhet egentligen för alla grupper förutom för Mininybbarna som är en vuxen-barngrupp. Detta gör att antalet grupper som är samtidigt i salen nu i maj är högst 5, oftast 2-4.  

Eftersom vårterminen kom igång 3 veckor senare än planerat för alla och  en del haft paus p.g.a. restriktioner under våren förlänger vi vårterminen för alla grupper i Gloriahallen till den 30 maj. Vi har även normal verksamhet på Kristi himmelsfärdsdagen den 13 maj i Gloriahallen. I Jekkusalen i Kvarnbäcken är det paus 13.5 och terminen avslutas 20.5. 

Om ert barn vill sluta med gymnastiken ber vi att ni meddelar oss om det inom maj månad (kansliet(a)hgk.fi). De barn som varit med i vår verksamhet under våren erbjuds en plats i höstens grupper. Vi informerar om grupp, tränare och träningstid senast i mitten av juli, terminen startar kring den 20 augusti.

Information om nybörjargrupperna läggs ut på hemsidan i slutet av maj och anmälningen öppnar i början av juni. 

Vi önskar alla en skön vår! 

Intern tävling i HGK 8.5.2021

Efter en lång paus från tävlingar så vill vi bjuda in alla HGK:s tävlingsgymnaster födda 2008 och senare på en intern tävling i Gloriahallen för att få lite tävlingsfiilis och få visa upp sina fina serier åt domare. Den egna tränaren informerar de gymnaster som detta gäller. Den interna tävlingen äger rum lördagen den 8 maj 2021. med start kl. 9 på morgonen. Närmare tidtabell kommer då vi fått in alla anmälningar men vi beräknas vara klara senast kl. 13. Ifall deltagarantalet är stort, kommer vi att trappa upp tävlingen lite och inleda tävlingen för de olika klasserna lite olika tider.

Under tävlingen hålls grupperna åtskilt från varandra som under träning. Tyvärr tillåts ingen publik men vi reder ut möjligheten att streama tävlingen via Zoom så publik kan följa med tävlingen hemifrån.

Anmälan till den interna tävlingen görs via formuläret längst ner på sidan senast 25.4.2021

På tävlingen skall alla flickor ha på sig en gymnastikdräkt (tävlingsdräkten, föreningsdräkten eller en egen) och alla pojkar dräkt/T-skjorta och shorts. Klubbens overall kan användas under uppvärmningen och vid inmarsch, men det går även bra att ha på sig de kläder man ska tävla i. Alla med långt hår bör snyggt ha ”håret fast” och så att frisyren håller hela tävlingen, men inte heller stör tävlingsprestationen.

Hösten 2021, info för nya gymnaster

Vi lägger ut mera information om höstens nybörjargrupper i slutet av maj och anmälningslänkarna kommer att läggas ut i början av juni. Anmälningar tas emot endast via länkarna.

HGK:s verksamhet sker i huvudsak i klubbens egen sal Gloriahallen på Lilla Robertsgatan i centrum av Helsingfors. Vi har också nybörjar- och hobbygrupper i Kvarnbäcken en dag i veckan. De yngsta barn vi tar emot hösten 2021 är barn födda 2017 och den gruppen är en vuxen-barn-grupp. Alla övriga grupper är barngrupper. De nybörjargrupper vi kommer att ha är preliminärt:
-Mininybbarna = vuxen-barn-grupp , för barn födda 2017 tillsammans med en vuxen.
-Nybörjarflickor födda 2015-2016
-Nybörjarpojkar födda 2014-2016
-Nybörjarflickor födda 2013-2014

Barn som vill börja jumpa men är i andra åldrar än våra regelrätta nybörjargrupper kommer att ha en egen anmälningslänk. Vi fyller på våra befintliga hobbygrupper och tar emot barn i alla åldrar i mån av möjlighet.

Preliminärt kommer vi även att ha eftermiddagsgrupper på måndagar och torsdagar ca kl. 14-15 och 15-16. Målgruppen är barn i årskurs 3-6, d.v.s. födda 2012-2009. 

Om du har frågor om HGK:s verksamhet får du gärna kontakta klubbens verksamhetsledare Micaela Holmberg per e-post på kansliet(a)hgk.fi eller telefon 050 362 4163. 

Påsklov 2-5.4.2021

Under påsklovet fredag 2.4- måndag 5.4 har hobbygrupperna & nybörjargrupperna ingen träning. De grupper som tränar, i första hand tävlingsgrupperna, hobbytävlingsgrupperna & pretävlingsgrupperna, får information om det av den egna tränaren.

Gymnastikverksamheten i mars

Alla grupper har fått information per e-post om klubbens verksamhet i mars. Om du inte fått info, vänligen kontakta juniorer(a)hgk.fi.

För tillfället tränar alltså grupper för barn i lågstadieåldern samt klubbens landslagsgymnaster i TeamGym. Barn under skolåldern och gymnaster födda 2007 och tidigare erbjuds träningar på distans.

Vi följer med smittläget och myndigheternas restriktioner och rekommendationer. Även om AVI:s beslut ger möjlighet att ordna verksamhet för 2007 födda och äldre, förutsatt att man är max. 10 personer i ett utrymme, så har Helsingfors vädjat till idrottsföreningarna i staden att följa den linje staden tagit, d.v.s. stängt alla sina egna utrymmen för dem som är äldre än i lågstadieåldern.

Fortfarande är 1) endast frisk på träning, 2) god hand-&hosthygien samt 3) avstånd det viktigaste för dem som deltar i vår verksamhet. De vuxna, förutom tränarna, håller sig utanför byggnaden och gymnasterna tar sig till salen på egen hand, de yngsta möts av tränaren vid ytterdörren.

För klubbens del baserar vi våra beslut på myndigheternas regler och restriktioner. Eftersom vår verksamhet är i Helsingfors följer vi dessutom stadens rekommendationer, som i vissa fall är striktare än t.ex. AVI:s, som gäller för flera kommuner.

Gällande inresa från utlandet har reglerna om karantän till en del ändrats. Om gymnasterna kommer från utlandet ber vi er bekanta er med myndigheternas officiella regler som är gällande vid den tidpunkten.

Anmälan till HGK:s sommarläger i gymnastik i juni 2021 har öppnat!

Klicka HÄR för att komma till information om de olika lägren samt anmälningsformulären!

HGK planerar att ordna tre sommarläger i gymnastik i juni i Gloriahallen under de tre första sommarlovsveckorna. Lägren är uppdelade på basen av ålder och nivå. Vi följer aktivt utvecklingen av smittläget då vi planerar lägren för att kunna genomföra trygga och givande läger. Ifall lägren annulleras uppbärs ingen avgift.

Lägren för de olika grupperna är uppdelade enligt följande;

Vecka 23 Hobbyläger
Vecka 24 TG-lagen, Hobbytävlingsgrupperna, Smaragdgruppen & Safirgruppen
Vecka 25- Diamant, Guld, Silver, Brons, Dubbelvolt & Volt

Preliminär information om HGK:s sommarläger i juni 2021

HGK planerar att ordna tre sommarläger i gymnastik i juni i Gloriahallen. Mera information om lägren samt anmälning publiceras i medlet av mars här på hemsidan. Vi följer aktivt utvecklingen av smittläget då vi planerar lägren för att kunna genomföra trygga och givande läger. Ifall lägren annulleras uppbärs ingen avgift.

På basen av nivå och ålder kan lägren se lite olika ut för grupperna. Förutom träning på de olika gymnastikredskapen kan vi även prova på andra grenar inom- och utomhus samt om krafterna tryter ha litet lugnare aktivitet efter lunchen på eftermiddagens pass. Vår målsättning är att alla skall ha ett trevligt och givande läger och att träningen är anpassad efter nivå och ålder. Gymnastikpassen planeras och leds av klubbens tränare.
Preliminärt är lägren för de olika grupperna enligt följande;

Vecka 23 – 25 platser
Lägret är riktat till klubbens alla hobbygymnaster, både flickor och pojkar födda 2008–2014 samt pojkarnas pretävlingsgrupp Halvvolt. Även barn som inte varit med i klubbens verksamhet tidigare är välkomna. Lägret hålls i Gloriahallen den 7-11 juni 2021. Lägret är från måndag till fredag kl. 10-15. Det finns möjlighet att komma redan kl. 9 till HGK:s 6:e våning (Gropen) och läsa en bok eller pyssla. Vi har tränare på plats som övervakar.

Vecka 24 – 30 platser
Lägret är riktat till klubbens hobbytävlingsgrupper, redskapstävlingsgrupper som tävlar i stara/klass B samt TeamGym-lagen Ypsilon, Alfa & Delta. Lägret gäller preliminärt följande grupper: Hobbytävling 1, Hobbytävling 2, Hobbytävling 3, Safir, Smaragd samt klubbens alla TeamGym-lag. Lägret hålls i Gloriahallen den 14-18 juni 2021. Lägret är från måndag till fredag kl. 10-15. Det finns möjlighet att komma redan kl. 9 till HGK:s 6:e våning (Gropen) och läsa en bok eller pyssla. Vi har tränare på plats som övervakar.

Vecka 25 – 25 platser
Lägret är riktat till klubbens redskapstävlingsgrupper som tävlar i klass C-F & P1-P3.
Lägret gäller preliminärt följande grupper: Brons, Silver, Guld, Diamant, Volt & Dubbelvolt.
Lägret hålls i Gloriahallen den 20-24 juni 2021. Lägret är från söndag till torsdag; på söndagen ett träningspass på eftermiddagen, måndag-onsdag kl. 10-16 och torsdag från kl. 9 fram till lunch.

Tack vare understöd av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne och Adelsförbundets Understödsförening har vi möjlighet att erbjuda friplatser till lägren för barn i familjer med verkligt behov  av understöd. Vi har även möjlighet att sänka lägeravgiften till 75€ för samtliga deltagare tack vare understöd av Stiftelsen Brita Maria Renlunds minne.
Ansökan om friplats skickas till kansliet(a)hgk.fi. I ansökan ska gymnastens namn och grupp framgå, samt en kort motivering till orsaken till behovet av friplats. Ansökningarna behandlas konfidentiellt av en tremannagrupp bestående av styrelsemedlem Jan Amnell, chefstränare Cecilia Andler samt verksamhetsledare Micaela Holmberg. Frågor om understöden besvaras av verksamhetsledaren (kansliet(a)hgk.fi/050 362 4163).

Mellanrapport om klubbens juniorverksamhet efter sportlovet

Den nyaste informationen från myndigheternas sida om hobbyverksamhet med tanke på den aktuella coronasituationen är oklar och svår att tolka. Det är också möjligt att det som beslöts av Regionförvaltningsverket AVI fredagen den 26.2 kan ändras. Speciellt åldersgränsen är inte helt entydig. Dessutom har möjligheten att erbjuda verksamhet för max 10 personer för även dem som är över 12 år i privata utrymmen skapat debatt p.g.a. smittläget. 

Klubbens beslut om verksamheten fr.o.m. 1.3 kan sålunda ännu ändras om AVI:s beslut ändras. För tillfället följer vi Helsingfors stads linje och rekommendationer, d.v.s. gymnaster födda 2009 och senare erbjuds verksamhet i gymnastiksalen. Gymnaster födda 2008 och tidigare erbjuds verksamhet på distans. För gymnaster under skolåldern som inte haft verksamhet sedan slutet av november fortsätter tyvärr pausen och de barnen erbjuds också distanspass.

Vi gör så små förändringar som möjligt i februaris schema tills vi vet om det är 2009 eller 2008 som blir det avgörande födelseåret. Vi kommer alltså först att informera de grupper som har träningar i början av veckan om träningarna och meddelar sedan efter hand de andra grupperna. Information om distanspassen kommer genast då det schemat är klart.

I början av veckan torde ministeriet och AVI komma överens om tolkningarna, och vi kan därefter besluta om vår egen verksamhet i mars. Vi beklagar att informationen är knapphändig och osäker i detta skede.  

Info inför sportlovet vecka 8

Planen var att inför sportlovet gå ut med info om verksamheten 1.3-> men p.g.a. det oerhört osäkra och oklara läget med ny lagstiftning och förvärrat smittläge avvaktar vi och återkommer i slutet av vecka 8.

Under sportlovet tränar en del grupper. Tränarna har informerat sina grupper om de tränar eller inte men om infon inte nått er, vänligen kontakta den egna tränaren eller juniorer(a)hgk.fi.

Vi önskar alla ett riktigt skönt sportlov! Rör på er på ett tryggt sätt och håll er friska!

Terminen inleds stegvis fr.o.m. 1.2

HGK återupptar träningarna för sina juniorer stegvis fr.o.m. den första februari. Coronakoordineringsgruppen sätter dock ett enormt stort ansvar på föreningarna och eftersom vi anser att vi är skyldiga att ta vårt ansvar kommer vi än en gång att minska på antalet grupper som är i salen samtidigt. Det innebär att vi igen gör om schemat och att träningstiderna ändras. Vi gör det dock för att kunna ha en så trygg verksamhet som möjligt. Normalt har vi 8 grupper i salen samtidigt, i augusti drog vi ner dem till 5, och nu minskar vi ytterligare på antalet till 1-2 grupper, max 3 grupper.

Vi har fortfarande en hel del att koordinera, vilket betyder att tävlingsgrupperna som kör i gång 1.2 får närmare info under veckoslutet. Hobbygrupperna i skolåldern kör igång 8.2 och får närmare info under nästa vecka. Observera att barn under skolåldern tillsvidare inte kommer att ha verksamhet, beroende på smittläget har vi beredskap att sätta igång vecka 7. Vuxen-barngruppen får tyvärr inte träna i februari, p.g.a. över 20-åringarnas fortsatta restriktioner. 

I stadens salar i Sportkvarnen och i Tölö sporthall tränar tillsvidare endast våra landslagsgymnaster i TeamGym. Staden minskar inte på det totala antalet som får vara i gymnastiksalarna samtidigt vilket vi anser betyda att där är för mycket folk för att det ska vara tryggt i denna situation. Flera olika föreningar är i salarna samtidigt, vilket betyder att vi inte kan påverka vår egen verksamhet där.  
Vidare innebär våra strikta åtgärder att tävlingsgruppernas träningar blir kortare och färre. Distansträningar och uteträningar fortsätter som komplement. Hobbygrupperna erbjuds också ett distanspass / vecka.

För att hålla avstånd kommer tränarna att undvika att hjälpa gymnaster i övningarna och vår strävan är att gymnasterna ska hålla avstånd även inom gruppen, men det kan vi inte garantera. Mellan grupperna håller vi avstånd.

Vi kan förstås bli tvungna att ta snabba beslut om situationen det kräver och risken finns att verksamheten avbryts igen. Trots det hotet hoppas vi att smittläget hålls under kontroll och vi gör allt vi kan för att göra vår egen verksamhet så bra och trygg som möjligt. Vi hoppas vi bidrar till möjligheten att verksamheten ska kunna fortsätta våren ut, på ett eller annat sätt.

Vi återkommer till alla coronaåtgärder och påminner om vad man ska tänka på inför starten.

Fler nyheter finns i arkivet