Gymnastik

Seniorgymnastiken – huvudsakligen motions- och konditionsgymnastik – utövas under vår- och höstterminen i Gloriahallen, Lilla Robertsgatan 12-14 B, 5:e vån. Gymnastiken leds av klubbens överledare eller andra utbildade ledare. Flera av gymnastikpassen till pianomusik. Till förfogande står också en modern arena med permanenta redskap, räck, barr, ringar och voltgrop. Omklädningsrum och duschutrymmen finns i både 5:e och 6:e våningen. I 6:e våningen finns också kansliet och klubblokalen ”Gropen”, för smörgås och kamratlig samvaro efter gymnastikpassen. Utom motions- och konditionsgymnastiken inövas också uppvisningsprogram för deltagande i gymnastikevenemang både i hemlandet och utomlands.

Beskrivning av klubbens gymnastikpass:

Kvällsgymnastik, tisdag 19.30

Kvällspasset är klubbens ursprungliga, traditionella övning för seniorer. Gymnastiken leds av överledare emeritus Jan-Magnus Westerlund till pianoackompanjemang. Efter gymnastiken avslutas det hela med öl och smörgås på Gropen. Gymnastikövningen består av uppvärmning, löpning, enkla muskelstärkande rörelser och avslutande tänjningar. Övningarna, som går i lätt militär stil, är lämpliga för alla ålderskategorier.

Daggdroppen, tisdag, onsdag, fredag kl. 7.00

Tisdagens och fredagens daggdroppen leds av Monica Schwela-Leinson. Monica har bibehållit övningarnas manliga prägel, som de tidigare ledarna under en lång räcka av år utvecklat. Dessa pass innebär traditionell motionsgymnastik. Pianisten Niina Saarelainen ackompanjerar på piano.

Onsdagsdaggdroppen representerar en annan stil än de övriga passen. Man ställer sig fritt på golvet och övningarna och rörelserna är mera i aerobic-stil än under de traditionella passen med uppställning på led. Gymnastikpasset leds av alternerande ledare.  Flera ledare ger mera variation i övningarna, vilket ju också betyder att man har litet mera att lära sig.  ”Koreografin” består av de vanligaste steg- och rörelseserierna som används på olika gym. Musiken består av bandade, välkända låtar.

Hårdmotion, fredag kl. 8.00

Detta pass är riktat till dem som vill ha aningen tyngre övningar med en ordentligare pulshöjning än det som passen kl. 7 erbjuder. Också detta pass leds av Monica Schwela-Leinson, som har egen musik till övningarna.

Förmiddagsgymnastik, tisdag och fredag kl. 9.00

Passen är anpassade för dem som är lite morgontrötta. Förmiddagsgymnastiken, som även den leds av Monica Schwela-Leinson, har många likheter med tisdags- och fredagsdaggdroppen kl. 7, men med en lägre intensitet som är skonsammare för bl.a. leder. Niina Saarelainen ackompanjerar på piano på fredag, på tisdagen har Monica egen musik.

Redskapsdroppen, torsdag kl. 7.00

Redskapsdroppen är ett gymnastikpass under senioravdelningen och riktar sig till seniormedlemmar och aktiva juniortränare. Klubben ställer salen till seniormedlemmarnas och juniortränarnas förfogande på torsdagar kl. 7-8. Passet har ingen ordinarie tränare utan deltagarna tränar grunderna i redskapsgymnastik på egen hand eller i grupp. Deltagande i gruppen kräver förkunskaper i redskapsgymnastik. Under passet görs gymnastikövningar som t.ex. kullerbytta, handstående och hjulning samt övriga grundövningar på redskap.

Cirkelträning, måndag kl. 7.00 och 8.00, torsdag kl. 8.00

Cirkelträningen är tillsammans med yogan klubbens nyaste pass. Dessa pass togs med på programmet hösten 2016. Tanken med cirkelträningen, som leds av Rasmus Jyry på måndagar och Jan-Magnus Westerlund på torsdagar, är att musklerna skall jobba, att pulsen höjs och kaloriförbränningen ökar. Passet börjar med en kort uppvärmning, och därefter börjar själva träningen, främst styrketräning, som normalt består av fyra stationer med fem olika rörelser vid varje station. Träningen avslutas med tänjning.

Yoga, tisdag kl. 8.00

Monica Schwela-Leinson leder detta yogapass som är anpassat för seniorer. Yogan är ett lugnt pass med mycket tänjningar och balansövningar och koncentration på andning. Detta pass omfattar inget spring eller hoppande, utan man är på stället. På fötterna kan man ha strumpor eller vara barfota. Man får gärna ha långärmat och hellre träningsbyxor än shorts. Passet avslutas med avslappning. Man kan gå endast på yogan, eller alternativt kan den som deltagit i gymnastiken kl. 7 fortsätta med yogapasset om så önskas. På motsvarande sätt kan de som deltar i gymnastikpasset kl. 9, börja med yoga och sedan fortsätta med gymnastiken. Monica har en mångårig erfarenhet av att leda yoga, fastän detta är nytt (sedan hösten 2016) på klubbens program.

Pilates, torsdag kl. 9.00

Hedvig Lundsten leder klubbens Pilates. Pilates är det nyaste av klubbens gymnastikpass och infördes på programmet i januari 2019.
Pilates är ett övningssystem och en träningsform som fokuserar på att förbättra balans, muskelstyrka, flexibilitet och kroppshållning och utmärks av fokuserad koncentration och lugn, harmonisk andning. Pilates skapades i början av 1900-talet av tysken Joseph Pilates, som dock främst var verksam i USA. Han kallade själv träningsformen ”The Art of Contrology” vilket syftar på vikten av precision och koncentration som ett sätt att kontrollera musklerna. Pilates användes först av professionella dansare i USA som en effektiv form av återhämtning efter skada och har sedan dess stadigt vuxit runt om i världen. Pilates kan vara, till skillnad från vad många tror, väldigt fysiskt krävande om det görs på rätt sätt. Pilatesrörelserna ska utföras långsamt. Vid varje övning tränas flera muskelgrupper samtidigt. Bekväma kläder, gärna långärmat och långa byxor, är att rekommendera, samt utförs passet strumpfota.

Simning

Ett 30-tal medlemmar (Delfinerna) simmar aktivt under vår- och höstterminen varje torsdag kl. 9.00 i Backasbrinkens simhall med efterföljande morgongröt.

För hugade simmare ordnas varje tisdag under juni och augusti månad morgonlänk kl.6.30 på Simstadion, med efterföljande simning kl. 7.00.

Delfinerna deltar även i ”Puolen tonnin uinti” under hösten. Tidtagning sker i Backasbrinken under de egna simturerna.

I simmarnas program ingår även interna tävlingar, bl.a. precisionssimning (tidsprecision) och vartannat år ”landskamp” mot två svenska föreningar, H2O och Bad Boys. Landskampen ordnas turvis i Helsingfors, Stockholm och Falun. Delfinernas verksamhet leds av Jouko Santaholma.

Orientering

Orienteringssektionen ordnar varje måndag, börjande från slutet av april, serietävlingar och en klubbmäster-skapstävling i samband med Helsingin Suunnistajats ”Iltarastit”. Dessutom en tävling i egen regi, ”Ragnars pokal”.

Golf

HGK:s golfspelare, vilka alla torde höra till någon golfklubb, är inte organiserade inom klubben. Verksamheten inskränker sig för närvarande till en årlig klubbtävling, en torsdag i augusti. Kontaktperson är Markus Tötterman.

Vandring /Skidning

För den som är intresserad av vandring under sakkunnig ledning ordnas höstvandringar i Noux och en 20-sjöars vandring i Solvalla.
Långfärder på skidor står på programmet under vintern. Alla dessa är öppna också för familjemedlemmar, förutsatt att ålder och kondition är tillräcklig. Kontaktperson är Björn Åström, som gymnastiserar på tisdagförmiddag och nås på telefonnumret 050 572 8121.

Movitz-stugan

HGK har i Noux, en egen sportstuga, som är skådeplats för olika tillställningar och utgångspunkt för många programenliga och improviserade vandringar och skidfärder. Tillställningar som kan nämnas är stuguaftnar, där jubilerande medlemmar avfiras och den årliga kräftskivan. Den sistnämnda avec.

Movitz-stugan har renoverats grundligt under 2017-2018 och är nu fräsch både inom- och utomhus. Stugan kan hyras av medlemmar för privata tillställningar. Vänligen kontakta verksamhetsledare Micaela Holmberg på kansliet(a)hgk.fi för mera info.

Bokad våren 2020
14.1, privat tillställning
7.2 , stuguafton
29.2, skidfärd
7-8.3, privat tillställning
11.3, skidfärd
3.4, stuguafton
25.4, HGK-dagen
13.5, juniorernas våravslutning

Social samvaro

Klubbens anda och styrka bygger på det kamratskap, den gemenskap och den talkoanda som sedan 1875  vuxit och fortfarande växer fram, inte bara under under gymnastiken och sportutövningen, utan också under vänskaplig samvaro klubbmedlemmarna och i många sammanhang .deras familjer emellan. Exempel på sådana tillfällen är: smörgåsarna efter gymnastikpassen, morgongröten efter simningen, vandringar, skidfärder, stuguaftnar, talko vid Movitzstugan, kräftskivan, Daggdroppens Lucia i Gloriahallen, den traditionsrika julfesten ”Julgrisen” och julbastu på Movitz-stugan.

Aktivitetskort

 

JANUARI2020  
2 To07:00Redskapsdroppen terminsinledingGloria
2 To08:00Cirkelträning, terminsinledningGloria
2 To09:00Pilates, terminsinledningGloria
3 F07:00Fredagsdaggdroppen, terminsinledningGloria
3 F08:00Hårdmotion, terminsinledningGloria
3 F09:00Förmiddagsgymnastik, terminsinledningGloria
7 M07:00Cirkelträning, terminsinledningGloria
7 M08:00Cirkelträning, terminsinledningGloria
8 Ti07:00Tisdagsdaggdroppen terminsinledningGloria
8 Ti08:00Yoga, terminsinledningGloria
8 Ti09:00Förmiddagsgymnastik terminsinledningGloria
8 Ti19:30Kvällsgymnastik terminsinledningGloria
9 O07:00Onsdagsdaggdroppen, terminsinledning Gloria
9 To09:00Delfinsimning terminsinledningBackasbrinken
9 To19:00Mixed-gymnastik med GFH Norsen
13 M07:00Cirkelträning, terminsinledningGloria
13 M08:00Cirkelträning, terminsinledningGloria
FEBRUARI2020  
7 F18.30Stuguafton 1Movitz
8 L10:00SkidfärdOitans
19 O10:00SkidfärdPirttibacka
26 O19:00BliniaftonGropen
29 L09:00SkidfärdMovitz
MARS2020  
11 O10:00SkidfärdMovitz
APRIL2020 PLATS
3 F18:30Stuguafton 2Movitz
22 O18:00Vårmöte Gropen
25 LHGK-dagen, friluftsdagNoux
MAJ2020  
7 To19:00Mixedgymnastik med GFH, terminsavslutn.Norsen
11-17Juniorernas terminsavslutningGloria
13 OJuniorernas terminsavslutning Movitz
25 M07:00Cirkelträning, terminsavslutningGloria
25 M08:00Cirkelträning, terminsavslutningGloria
26 Ti07:00Tisdagsdaggdroppen, terminsavslutningGloria
26 Ti08:00Yoga, terminsavslutningGloria
26 Ti09:00Förmiddagsgymnastik, terminsavslutningGloria
26 Ti19:30Kvällssgymnastik, terminsavslutningGloria
27 O07:00Onsdagsdaggdroppen, terminsavslutningGloria
27 O11:00Cykeltur 1Paavo Nurmi
28 To07:00Redskapsdroppen, terminsavslutningGloria
28 To08:00Cirkelträning, terminsavslutningGloria
28 To09:00Pilates, terminsavslutningGloria
28 To09:00Delfinsimning, terminsavslutningBackasbrinken
29 F07:00Fredagsdaggdroppen, terminsavslutningGloria
29 F08:00Hårdmotion, terminsavslutningGloria
29 F09:00Förmiddagsgymnastik, terminsavslutningGloria
JUNI 2020  
3, 10, 17 O07:00Sommardroppen - onsdagarGloria
12-14 F-SöFSG-festivalenNärpes
JULI2019  
7-13World GymnaestradaDornbirn
AUGUSTI2019  
Fredagar07:00 Simdroppen - morgonlänk - simningSimstadion/Alberga
14, 21, 28 O07:00 Sommardroppen - OnsdagarGloria 
19 MJunioravdelningen, terminsinledningGloria
22 To10:00HGK-M i GolfGumböle
26->Junioravdelningens nybörjare inleder terminen v. 35
SEPTEMBER2019  
2 Må07:00Cirkelträning, terminsinledningGloria
2 Må08:00Cirkelträning, terminsinledningGloria
3 Ti07:00Tisdagsdaggdroppen, terminsinledning
3 Ti08:00Yoga, terminsinledningGloria
3 Ti09:00Förmiddagsgymnastik, terminsinledningGloria
3 Ti19:30Kvällsgymnastik, terminsinledningGloria
4 O07:00Onsdagsdaggdroppen, TerminsinledningGloria
5 To07:00Redskapsdroppen, terminsinledningGloria
5 To08:00Cirkelträning, terminsinledningGloria
5 To09:00Pilates, terminsinledningGloria
5 To09:00Delfinsimning, terminsinledningBackasbrinken
6 F07:00Fredagsdaggdroppen, terminsinledningGloria
6 F08:00Hårdmotion, terminsinledningGloria
6 F09:00Förmiddagsgymnastik, terminsinledningGloria
6 F18:00KräftskivaMovitz
21 L11:00Cykeltur 2Paavo Nurmi statyn
OKTOBER2019  
5 LHK 20-års vandringMovitz
12 L09:0020 sjöars vandringSolvalla
18 F18:30Stuguafton 3 - OktoberfestMovitz
23 O10:00Höstvandring i NouxMovitz
Må bra-dag
NOVEMBER2019  
6 O18:00HöstmöteGropen
13 O10:00HöstvandringLuk
L 14:00HGK-MGloria

DECEMBER2019  
9 M07:00Cirkelträning, terminsavslutningGloria
9 M08:00Cirkelträning, terminsavslutningGloria
9-12 Må-ToJuniorerna, terminsavslutningGloria
10 Ti07:00Tisdagsdaggdroppen, terminsavslutningGloria
10 Ti08:00Yoga, terminsavslutningGloria
10 Ti09:00Förmiddagsgymnastik, terminsavslutningGloria
10 Ti19:30Kvällsgymnastik, terminsavslutningGloria
11 O07:00Onsdagsdaggdroppen, terminsavslutningGloria
12 To07:00Redskapsdroppen, terminsavslutningGloria
12 To08:00Cirkelträning, terminsavslutning Gloria
12 To09:00Pilates, terminsavslutningGloria
13 F07:00Daggdroppens Lucia och terminsavslutningGloria
13 F08:00Hårdmotion, terminsavslutningGloria
13 F09:00Förmiddagsgymnastik, terminsavslutningGloria
13 F18:30Julgrisen
17 Ti07:00JulgymnastikGloria
17 Ti19:30JulgymnastikGloria
18 O10:00Julvandring/SkidfärdMovitz
19 To09:00Delfinsimning terminsavslutningBackasbrinken